زیره هر کفش تاثیر زیادی در کیفیت و راحتی آن کفش دارد بنابراین برای خرید یک کفش خوب باید با خصوصیات و کاربرد انواع زیره کفش آشنا باشید. در این مقاله با انواع زیره کفش و ویژگی آنها آشنا خواهیم شد. یکی از مهمترین قسمتهای تشکیل دهنده هر کفش، زیره کفش است. زیره، بخش بیرونی کفش است که با سطح زمین در تماس است، از آسیب رسیدن به پاهای شما محافظت میکند و در عین حال موجب دوام بیشتر کفش میشود. طراحی برخی از زیرههای کفش به قدری زیباست که خود دلیلی برای خرید آن کفش میشود. ممکن است با خود بگویید مگر زیره کفش ها چه تفاوتی با هم دارند؟ اما اشتباه نکنید. هر زیره کاربرد خاص خود را دارد و هنگام خرید کفش باید به کاربرد زیره آن کفش نیز دقت کنید تا از شکستگی و ترک خوردن زیره کفش پیشگیری کنید
زیره پی یو (پلی یورتان) با نام اختصاری PU:
مواد پلی یورتان بهصورت دوجزئی و از ترکیب دو مایع در فشار بالا توسط دستگاه تزریق و سپس تزریق به داخل قالب زیره کفش تولید میشود. به دلیل داشتن سلول باز زیره پلی یورتان، خاصیت جذب ضربه آن بهاندازه فوم EVA قابلتوجه نیست. بااینحال، مانایی فشار زیره پی یو از زیره EVA پایینتر است بنابراین زیره پی یو معمولا عمر طولانیتری نسبت به آن دارد. زیره کفش پلی یورتان شامل دو نوع پلی اتری و پلی استری میباشد. مواد پلی یورتان مورداستفاده در انواع زیره کفش دارای ساختار سلولی نرم و منعطف هستند. زیره پی یو یک پلیمر بسیار مستحکم و بادوام و در برابر بسیاری از مواد شیمیایی مقاوم است. در تولید بسیاری از کفش های ایمنی، از زیره هایی از نوع پلی یورتان استفاده می شود.
خصوصیات زیره پلی یورتان (پی یو):
- وزن : کم، یک جفت معادل یک لنگه کفش
- عایق حرارتی: حرارت زمین به پا انتقال داده نمی شود
- امکان سایش: کم، عمدتا سایش در وزن های بالای ۱۰۰ کیلوگرم اتفاق می افتد
- امکان شکستن: ۱۰٪
- قدرت اصطکاک: متوسط
- نوع مواد : نرم
زیره پی وی سی با نام اختصاصی PVC:
این نوع زیره که معمولا با عنوان زیره پلاستیکی نیز شناخته می شود مهمترین ماده در تولید زیره کفش به صورت سنتزی است. پلیمر پی وی سی بسیار سخت است اما زمانی که برای تولید زیره کفش مورد استفاده قرار می گیرد با افزودن برخی مواد دیگر، نرم تر می شود. زیره پی وی سی معمولا به صورت تزریق مستقیم تولید و استفاده می شود.
خصوصیات پی وی سی:
- وزن: متوسط
- عایق حرارتی: متوسط
- امکان سایش: ندارد
- امکان شکستن: ندارد
- قدرت اصطکاک: متوسط
- نوع مواد: در زمستان کمی سخت و در تابستان کمی نرم
زیره ترمو :
پی وی سی ترکیبی یکی از پرمصرف ترین و ارزان ترین مواد در تولید انواع زیره کفش، صندل و دمپایی محسوب می شود. دانسیته زیره از ۰٫۷۵ یا ۱٫۳ گرم بر سانتی متر مکعب متغیر است. وقتی مواد پی وی سی با مواد پلی یورتان ترموپلاستیک (TPU) ترکیب شود، زیره ای با مقاومت سایشی و انعطاف پذیری بالا به دست می آید.
خصوصیات زیره ترمو :
- عایق حرارتی: حرارت زمین به پا منتقل نمی شود
- امکان سایش: ندارد
- امکان شکستن: ندارد
- قدرت اصطکاک: بالا، امکان لیز خوردن ندارد (روی بنزین بسیار لیز است)
- نوع مواد: عمدتا مصرفی زمستان و نرم است
- باعث ایجاد حس راحتی در پا می شود
- قابلیت کشسانی خوبی دارد
زیره EVA:
زیره اتیلن وینیل استات یا به اختصار EVA به دلیل ارزان و سبک وزن بودن، یکی از محبوب ترین مواد مورد استفاده در تولید زیره کفش است. فوم سلول بسته این نوع زیره، خاصیت جذب ضربه بالایی دارد. این نوع زیره می تواند به روش تزریق قالبی و اکستروژن تولید شود. ورق های اکسترود با سختی ها و رنگ های مختلف می توانند با استفاده از شعله، در ضخامت های مطلوب لمینه شده و برش داده شوند.
خصوصیات زیره ای وی آ:
- وزن: کمترین وزن در بین انواع زیره ها
- عایق حرارتی: حرارت زمین به پا انتقال داده نمی شود
- امکان سایش: متوسط
- امکان شکستن: ندارد
- قدرت اصطکاک: متوسط
- نوع مواد: فوق العاده نرم که در وزن های بالای ۱۰۰ کیلوگرم باعث له شدن زیره و کم شدن ارتفاع زیره می شود و عمدتا مصرفی در تابستان است
زیره چرمی:
به رغم آسیب پذیر بودن، زیره های چرمی یکی از محبوب ترین زیره ها در کفش های مجلسی و رسمی می باشد. پوست گاو معمولا در حدود نیم سانتی متر ضخامت دارد. زیره های چرمی گاو یا گاومیش از نوع های پرکارد برای زیره های چرمی هستند.
خصوصیات زیره چرمی:
- وزن: سنگین
- عایق حرارتی: تابستان فوق العاده خنک می باشد ولی در زمستان سرد است
- امکان سایش: دارد
- امکان شکستن: ندارد
- قدرت اصطکاک: ضعیف
- نوع مواد: عمدتا در کفش های رسمی و لوکس
- زیره چرمی معمولا از زیره لاستیکی و پلاستیکی گران تر است و به همین دلیل عمدتا در تولید کفش های با کیفیت مورد استفاده قرار می گیرد.
- زیره های چرمی بیشتر به دلیل داشتن جذابیت ظاهری بسیار بالاتر خریداری و استفاده می شوند